TerBerkenQuiz - 2008

 

Reeks 1 – ALFABET REEKS. 2

Reeks 2. 7

Reeks 3 – OP Z’N FILIPIJNS. 9

Reeks 4. 12

Reeks 5 – FOTO COMBINATIE REEKS. 14

Reeks 6 – NIET VERSCHIETEN REEKS. 15

Reeks 7 – FOTO TIP REEKS. 18

Reeks 8. 21

Reeks 9 – TRIO REEKS. 23

 

 


Reeks 1 – ALFABET REEKS

 

Als opwarmertje beginnen we met een atypische AlfabetReeks. Naast, achter of onder bijna elke vraag staat een cijfer (of getal) tussen haakjes. Het antwoord op de vraag schrijft U bij de letter die U op die plaats in het antwoord terugvindt. In de andere gevallen gaat het om de laatste, voorlaatste of op twee na laatste letter.

 

Voor zij die vorig jaar niet aanwezig waren doen ik de uitleg even opnieuw:

 

Bij het eerste cryptogram is dat 7: U plaatst het antwoord dus bij de letter die overeenkomt met de zevende letter van het antwoord.

Een voorbeeldje: als wij vragen naar de hoofdstad van België, en achter de vraag staat tussen haakjes drie (3), dan antwoordt U BRUSSEL bij de letter U. Duidelijk?

 

De gestipte IJ beschouwen wij nog altijd als twee afzonderlijke letters. Lees- en andere koppeltekens in antwoorden beschouwen wij dan weer niet als letters en tellen dus niet mee.

 

Als U alle antwoorden op de juiste plaats hebt ingevuld, dan vormen de beginletters van de antwoorden van boven naar onder de namen van twee dichters. Op het eerste blad vind je een aantal gedichten – of fragmenten van gedichten – terug. De schrijvers van twee van die gedichten vormen het acrostichon, zowel de naam als de voornaam. Het brengt geen extra punten op om alle schrijvers te (her-)kennen, maar het kan U wel helpen bij het oplossen.

 

Nog wat uitleg bij de rekenpuzzel: daar zoekt U dus twee antwoorden. U schrijft die best in letters uit, zo helpt U het acrostichon niet om zeep.  Antwoorden in cijfers worden echter ook goedgekeurd.

En bij de citaten zoeken we wel degelijk één persoon!

 

De antwoorden schrijft U op het antwoordblad, bij de copies is er ook nog een klad-blad voorzien.

 

 

 

 


 

ANTWOORDEN

A.       

Op A het tweede cryptogram: TREMA

B.       

Voor de B de titel van het U2-album: OCTOBER

C.       

Het muziek-instrument op C is een OCARINA

D.      

D voor het eerste cryptogram: NORMANDIE (anagram van MONDAINER)

E.       

Op E de vogel uit de woordpuzzel: HAVIKAREND

F.       

Voor F de leeftijd van de tweeling: ELF

G.      

Kurt ROGIERS komt op de G

H.      

De snookerspeler op H: Shaun MURPHY

I.        

Mama is ACHTENTWINTIG jaar en dat kwam bij de I

J.        

Vader in zoon in de Formule I: op de J: NAKAJIMA

K.       

Op K kwam de Canadese provincie: SASKATCHEWAN

L.       

De derde letter van het gezelschapspel is een L: HALMA

M.      

Kijker(tjes) van Sesamstraat kennen ELMO wel, die kwam op M

N.      

De gemeente-cartoon: RAMSDONK op de N

O.      

Op O de gemeenschappelijke naam tussen zangeres, klooster & eiland: MONTSERRAT

P.       

Voor de P herkende U Flack & Van Thielen voor de stripversie van ASPE

Q.      

Het cacao-konijn voor de Q NESQUICK

R.       

Het ontbrekende woord in titel van boek & film op R: DECEMBER

S.       

Een stukje uit het logo van ETHIAS op S

T.       

De blauwbloes sergeant CHESTERFIELD op T

U.      

De Nederlandse Treintje OOSTERHUIS op U

V.       

De songtekst was er eentje van Guns ’n Roses: NOVEMBER RAIN op de V

W.    

De onfortuinlijke Crocodile Hunter: IRWIN op W

X.       

De citaten waren van NIXON op de X

Y.      

Op Y had je het logo van het biertje: CHIMAY

Z.       

En tenslotte op de Z de Duitse stad aan de samenvloeing van Moezel en Rijn: KOBLENZ

En dan kreeg je van boven naar onder: TOON HERMANS en HERMAN DE CONINCK

 

Reeks 2

 

Een reeksje zonder enig verband.

 

VRAGENREEKS

1.       

Een sportieve crypto om deze reeks te beginnen:
Verdedigingswijze die kinderloos blijft. (10 letters)

2.       

Op 25 september 1962 werd Algerije officiëel tot onafhankelijke republiek uitgeroepen.  De oprichter van de onafhankelijksheidsbeweging FLN werd premier en een jaar later ook de eerste president van Algerije.  Minder bekend is dat hij in het seizoen 39-40 één wedstrijd speelde in het eerste team van Olympic Marseille.  Wat is de naam van deze voetballer-president ?

3.       

We zoeken een term uit het strafrecht, maar ook in de literatur of op TV zult U hem al wel eens tegengekomen zijn.  De term is afkomstig uit het latijn en wordt in het Engels vertaald naar "Body of evidence", en betekent "voorwerp van een misdrijf" ofwel "voorwerp waarmee een misdrijf is gepleegd”.  Welke term?

4.       

Het is een thee met een zeer geurig en krachtig karakter, die in India groeit op de helling van het Himalaya gebergte. Speciaal aan deze thee is dat de eerste pluk geldt als champagne onder de thee. Deze eerste pluk, ook wel First Flush genoemd, wordt ieder jaar speciaal rond mei overgevlogen.  Hoe heet deze thee?

5.       

Als U een liefhebber bent van ziekenhuisseries op TV zal U meteen weten waarover we het hebben.  Het is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt soms weer op gang kan helpen.  Bij een normaal kloppend hart kan het effect averechts zijn.  Hoe noemt met dit toestel dat op TV hevige stuipachtige bewegingen veroorzaakt maar in het echt veel minder spectaculair schijnt te zijn?

6.       

Het  woord dat we zoeken duidt een smalle strook land aan die twee grotere landmassa’s verbindt  De Grieken introduceerden het woord, dat hals betekent, en ze gebruikten het in het bijzonder voor de landengte van Korinte.Welk synoniem voor landengte, zoeken we?

7.       

We zoeken een Brits Formule 1-coureur. Oorspronkelijk was hij een schapenboer uit Schotland, maar al snel viel zijn grote racetalent op bij teameigenaren. Zijn eerste GP in de Formule 1 was de Grand Prix van Nederland op het circuit Zandvoort in 1960. Hij werd wereldkampioen in 1963 en 1965.  Op 32 jarige leeftijd kwam hij om het leven tijdens een Formule 2-race op het Duitse circuit van Hockenheim in 1968. Zijn naam?

8.       

Apu Nahasapeemapetilon is de eigenaar van een supermarkt in Springfield, de woonplaats van tekenfilmfamilie de Simpsons. Hij stopt nooit met werken, al heeft hij in seizoen 7 ooit 5 minuten vakantie genomen. Later trouwde hij via een geregeld huwelijk met Manjula. Samen kregen ze een achtling.  Hoe heet echter de supermarkt van Apu ?

9.       

Natuurlijke geisers zijn erg zeldzaam omdat de combinatie van geologie en klimaat die nodig zijn maar op een paar plekken op aarde voorkomt.  Op enkele plaatsen met geothermische activiteit zijn gaten in de grond geboord die zijn voorzien van een ondoordringbare wand waardoor ze kunnen uitbarsten net als echte geisers. Hoewel kunstmatig kunnen deze geisers toch zeer spectaculair zijn. Volgens wikipedia is de geiser in Calistoga, Californië zulk een kunstmatige geiser.  Volgens de plaatselijke webstek is het een “an all-natural phenomenon”.  Hoe het ook zij, over zijn naam bestaat geen twijfel, hoe heet hij?

10.  

"Dat je arme ouders hebt, daar kan je niets aan verhelpen. Dat je arme schoonouders hebt, dat is je eigenste domme schuld !". De geschiedenis toont aan dat dit wel eens kan kloppen. Vele hooggeplaatste lieden breidden hun macht en invloed uit door één of meerdere huwelijken aan te gaan. Zoals deze man die tussen 1551 en 1583 tot vier maal toe in het huwelijksbootje stapte om zo zijn eigen schulden af te kunnen lossen. Zijn respectievelijke wederhelften waren: Anna van Buren, Anna van Saksen-Meissen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny, die een jaar later zelf weduwe werd omdat ons heerschap in 1584 definitief het zwijgen werd opgelegd. Wie was die man?

11.  

De zetel van de Belgische Voetbalbond bevindt zich in Brussel.  De Nederlandse Bond echter zetelt in een kleinere plaats in de provincie Utrecht.  Dewelke?

12.  

Hij was een internationaal bekende misdaadauteur, in 1931 geboren in Rotterdam. Na 10 jaar bij de politie gewerkt te hebben, begon hij midden jaren 70 aan een serie boeken over een Amsterdams politieduo. Het eerste van die serie heette "Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen" en het laatste "Tango in Amsterdam". Hij woonde aan de kust van Maine waar hij de 4e van deze maand is overleden. Wat is zijn naam?

13.  

Afsluiter van deze ronde een streepje muziek, naam van de groep?

 

ANTWOORDEN

1.       

Het antwoord op het cryptogram is MANDEKKING

2.       

De eerste president van Algerije: AHMED BEN BELLA (bin balla)

3.       

Voorwerp van een misdrijf: CORPUS DELICTI

4.       

De thee is de DARJEELING

5.       

Electrische schokken met de DEFIBRILLATOR

6.       

Synoniem voor landengte ISTMUS

7.       

De Britse F1-coureur was James CLARK

8.       

Homer gaat af en toe winkelen in de KWIK-E-MART

9.       

De geiser heet OLD FAITHFUL (of California)

10.  

Vier keer gehuwd: WILLEM DE ZWIJGER

11.  

De Nederlandse voetbalbond huist in het plaatsje ZEIST

12.  

De verhalen over Grijpstra en de Gier werden geschreven door Jan Willem VAN DE WETERING

13.  

En U hoorde de recentste single van LINKIN PARK

 

Reeks 3 – OP Z’N FILIPIJNS

 

In deze reeks laten we jullie wat puzzelen om de laatste vraag van deze reeks uit te dokteren en dit door het bekende filipine-puzzel systeem.

Naast het noteren van de antwoorden op het gewone antwoordblad, vult U het antwoord ook in op het bijgevoegde rooster. Elk antwoord op één regel, die ineens aangeeft hoeveel woorden & letters elk antwoord heeft. In sommige vakjes staat een getal/cijfer. De letter die U in zo’n vakje hebt ingevuld, brengt U dan over naar het onderste rooster. In dat rooster komt dan de laatste vraag tevoorschijn (op voorwaarde dat U de juiste antwoorden gevonden hebt natuurlijk). Het antwoord op die vraag vult U dan weer in op het gewone antwoordblad. Om het jullie niet al te gemakkelijk te maken komt de volgorde van het rooster niet overeen met de volgorde van de vragen.

Duidelijk?

 

VRAGENREEKS

1.       

We zoeken een Amerikaanse republikeinse politicus.  Liefhebbers van de “de boekskes” onder U hebben misschien voldoende aan de informatie dat zijn dochter Mary een openlijke lesbienne is en haar vaders adviseur, of dat hij in februari 2006 alle voorpagina’s haalde toen hij tijdens een jachtpartij in Texas per ongeluk een man neerschoot.  Voor de rest onder U vermelden we ook dat hij sinds 2001 George W. Bush’ vicepresident is.  Geef ons zijn voor- en familienaam? Voor het invulrooster gebruik je best de voornaam die hij effectief gebruikt en niet diegenen die op zijn geboortebewijs staan.

2.       

Op de afbeeldingen ziet U een tot 43 cm groot wordende vogel die voorkomt in Australië en Nieuw Guinea.  Ze zijn het best gekend voor hun kenmerkende, zeer luide roep die de menselijke lach nabootst.  Daarom dat er naast de Blauwgevleugelde variant ook nog een lachende bestaat.  Latijnse naam van de lachende variant is Dacelo novaeguineae.  Wat is de naam van deze vleesetende vogels?

3.       

Peking Express was dit jaar aan zijn vijfde editie toe.  Het eerste jaar was Peking ook het einddoel maar bij de volgende edities was dat niet meer het geval.  Daarom dat een ondertitel werd toegevoegd.  Het tweede jaar was dat de Himalaya route, dan de Mekong route en vorig jaar heette het Peking Express Zuid Amerika.   In 2008 werden Mexico, Nicaragua en Venezuela aangedaan. Wat was dit jaar de ondertitel van Peking Express?

4.       

Hij haalde net niet de top 10 bij de grootste Belg verkiezing.  Deze wereldburger doorkruist Europa met zijn kritische blik en pen.  In Engeland sluit hij een levenslange vriendschap met de schrijver van “Utopia”, Thomas Moore.  Op diens aandringen schrijft hij één lange satirische aanklacht tegen zowat elke kwezel van zijn tijd.  De titel van dat werk maakt het een weggever, dus die krijgt U niet.  Het is nú zijn bekendste werk, maar het is zeker niet het belangrijkste.  Hij schopte immers niet alleen tegen schenen. Hij heeft geschud aan het fundament van de Katholieke Kerk.  Dat moet volstaan, U geeft ons zijn voornaam en naam.

5.       

Toen Bertha in 1906 huwde met Gustav Georg Friedrich Maria von Bohlen und Halbach, zoon van een diplomaat, was zij de enige aandeelhoudster van het familiebedrijf.  Gustav nam de naam van zijn vrouw en de leiding van het bedrijf over.  Hij werd bekend om onder meer de feiten dat zijn bedrijf 100.000 dwangarbeidsters in dienst had om oorlogstuig te fabriceren en ook om het feit dat hij een houwitser naar zijn vrouw Dikke Bertha noemde.  Wat was de familienaam van zijn vrouw Bertha?

6.       

In mei dit jaar verscheen “Bloot zijn en beginnen” van Mark Cloostermans.  De titel van het boek is een citaat van Paul van Ostaijen en verwijst naar de levenshouding van de personages van de schrijfster waarover dit boek handelt : ze willen het verleden afwerpen, verlost worden van herinneringen, rollenpatronen, maatschappelijke verwachtingen, fatsoens- en andere normen.  In dit biografisch portret , komen onder andere haar eerste echtgenoot, Stephen Smith, en tv-maakster Goedele Liekens aan het woord.  Over welke Vlaamse schrijfster handelt “Bloot zijn en beginnen” ? Familienaam is voldoende.

7.       

Ze zien hem niet graag komen bij de Belgische Voetbalbond.    Deze Luikse advokaat is specialist in Europees Recht en Rechten van de Mens.  Hij reed de Guimardstraat tegen hun kar toen hij Bosman bijstond, weer toen hij de schorsing van de Roemeen Mitu in het kader van de zaal Yé ongedaan maakte en begin vorig seizoen toen hij Namen via de rechtbank naar tweede klasse bracht.  Familienaam is voldoende.

 

8.       

Welke niet-gouvernementele non-profit organisatie, opgericht in 1961 in London na een actie van de Britse advocaat Peter Benenson, heeft als motto “Rather light a candle than curse the darkness”.

9.       

Lokstoffen zijn erg belangrijk in de insectenwereld. Ze spelen een belangrijke rol bij de manier waarop insecten met elkaar communiceren. Het zijn stoffen die worden uitgescheiden door insecten om informatie te verstrekken. Ze worden gebruikt om partners te lokken, maar ook om gevaar te signaleren en om soortgenoten te lokken om kolonies te vormen. Het is bij veel insectensoorten echter nog onduidelijk hoe ze precies werken, omdat ze soortspecifiek zijn.  Hoe noemt men deze lokstof ?  Voor het rooster is het belangrijk dat U in het enkelvoud antwoordt.

10.  

Het is de laatste thriller van M. Night Shyamalan, die eerder al The sixth sence, Lady in the water en The Village regisseerde.  Het is een paranoïde thriller, waarin een familie een wereldwijde crisis moet overleven. Ze slaan op de vlucht voor een onverklaarbaar en onstopbaar fenomeen dat niet enkel de mensheid bedreigd, maar ook één van haar meest essentiële instincten, namelijk  overleven.  Wat is de titel van deze film?

11.  

Van de schilder van het werk op de afbeelding krijgt U slechts de extra gegevens dat hij in 1861 in Baumgarten werd geboren en in 1918 aan een longinfectie overlijdt.  De naam van het schilderij dat U ziet is Hygieia.  Wie is de schilder, ook hier voor- en familienaam?

12.  

De waarde van het materiaal waarvan een munt gemaakt is, is over het algemeen lager dan de nominale waarde, zijnde het bedrag dat op de munt staat. Wanneer die hoger is dan de nominale waarde, dan is de kans aanwezig dat de munt wordt omgesmolten. Dit gebeurde in het verleden bij zilveren munten en koperen centen.  Wat is de economische term waarmee de waarde van het materiaal van een munt wordt aangeduid?

13.  

BONUSVRAAG: Die moet U natuurlijk zelf maar bijeenpuzzelen. Hiervoor geven we jullie nog x minuten

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN

1.       

DICK CHENEY is aan zijn laatste maanden als vice-president bezig

2.       

De vogeltjes zijn de KOOKABURRA

3.       

Peking Express had als ondertitel DE REVOLUTIEROUTE

4.       

En DESIDERIUS ERASMUS haalde net niet de top-10

5.       

Dikke Bertha heette KRUPP

6.       

Bloot zijn en beginnen gaat over HEMMERECHTS Kristien

7.       

De Luikse advocaat is MISSON, Luc

8.       

AMNESTY INTERNATIONAL werd in 1961 opgericht

9.       

Een ander woord voor lokstof is FEROMOON

10.  

De nieuwste van Shyamalan is getiteld THE HAPPENING

11.  

Het schilderij is van de hand van GUSTAV KLIMT

12.  

In de economie hadden we INTRINSIEKE WAARDE

13.  

Daarmee kon je dan de bonusvraag: HOE HEET DE HUIDIGE PRESIDENT VAN ITALIE, en dat is nog altijd: NAPOLITANO Giorgio

 

Reeks 4

 

Een reeksje zonder enig verband

 

VRAGENREEKS

1.       

De tijd dat je op een quiz een Sudoku moest oplossen om één of meerdere punten te verdienen is blijkbaar nog altijd niet voorbij. Toch durven ook wij het aan om een Sudoku-gerelateerde vraag te stellen. Als je alle cijfers van een correct opgeloste Sudoku bij elkaar optelt kom je als som 405 uit. Maar als je de opgeloste Sudoka bekijkt als een optelling van 9 getallen van elk 9 cijfers, ook dan bekom je elke keer dezelfde som. Welke?

2.       

Een schaakvraagje tussendoor. Tijdens het hele schaakspel is er maar één slagzet waarbij het stuk dat slaat niet op het veld van het geslagen stuk terechtkomt. Met welke term wordt een dergelijke zet tussen twee pionnen aangeduid?

3.       

Het Manneke uit de Mane is een Vlaamse volksalmanak die in het leven werd geroepen in Wijtschate in 1880. Er waren verschillende onderbrekingen van enkele tot soms tientallen jaren in de uitgave van de kalender maar hij bestaat nog steeds.  Alhoewel de maatschappelijke zetel zich in Roeselare bevindt, vinden we een standbeeld van het Manneke uit de mane op de Grote Markt van een andere West-Vlaamse plaats terug.  Welke plaats? (afbeelding)

4.       

Het verhaal draait rond Blanche DuBois, een aan lager wal geraakte Zuiderse belle die naar New Orleans komt om wat tijd door te brengen bij haar zus, Stella. Blanche is een geval apart, ze tatert onophoudelijk, drinkt veel te veel en maakt continu kwetsende opmerkingen over het huis waarin de zwangere Stella woont, over de mensen die de buurt bevolken en vooral over haar man, Stanley Kowalski, één grote brok machismo in een vuil t-shirt .  Blanche heeft een hekel aan hem en dat is wederzijds.  Wat is de naam van het toneelstuk uit 1947 of van de oscar winnende film uit 1951 die werd beschreven?

5.       

In 2002 overleed een Nederlander die jaren TV-programma’s maakte, vooral over zijn veelvuldige verre reizen.  Toch zal hij ook herinnerd blijven als een verdienstelijk schrijver.  Zijn romans “Het bedrog”, “Brieven aan Mick Jagger” en vooral het verfilmde “De kleine blonde dood”, zijn de hoogtepunten van zijn oeuvre.  Wie is die schrijver?

6.       

Op 3 november 1576 kwam Don Juan van Oostenrijk naar de Nederlanden als nieuwe landvoogd.  Door geldgebrek van de Spaanse koning Filips II waren zijn troepen aan het muiten geslagen. Op 4 november trokken ze uit de noordelijke Nederlanden naar het rijkere zuiden, en vooral naar Antwerpen.  De muiters plunderden Antwerpen en veel rijke burgers werden gegijzeld om hen geld af te persen.  Met welke naam wordt deze gebeurtenis tijdens de 80-jarige oorlog aangeduid?

7.       

Op een Amerikaanse site haalde ik een recept voor een gebak met een Franse naam.  Vooral opvallend aan het recept was de aankondiging dat het maken ervan echt een piece of cake was.  De naam van de cake komt voort uit het feit dat van alle ingrediënten dezelfde hoeveelheid in gewicht wordt gebruikt.  Een pond bloem, een pond suiker, een pond boter en hoe ze een pond eieren wegen weet ik niet, maar zo stond het er.   Wat is de Franse naam van deze cake?

8.       

TAAL, JAPANS. We zoeken een – Japans - woord van drie lettergrepen dat zo goed als “magazijnbeheerder” betekent. Iemand die dus zorgt dat elk pakje en doos op zijn juiste plaats in het magazijn terechtkomt. Logisch dat dit woord ook de titel is van een populair computer-spelletje waarin je als speler dozen op hun plaats moet schuiven.

9.       

Toen Franse soldaten werkzaamheden uitvoerden in hun Fort Saint-Julien, dichtbij de toenmalige plaats Rosetta, ontdekten ze een steen die jaren later leidde tot het ontcijferen van de Egyptische hiërogliefen.  Van de steen bevinden zich o.a. kopieën in het fort waar hij werd gevonden, in het Nationale museum van Cairo en in Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.  Het originele exemplaar werd in 1802 naar Londen gebracht, waar het nog altijd kan bezichtigd worden. In welk museum vind je de echte steen van Rosetta?

10.  

We zoeken de Vlaamse naam van de Waalse stad met postnummer 4600.
Ze heeft als deelgemeenten Argenteau, Cheratte, Lieze, Richelle en Ternaaien. Ze is gelegen langs beide zijden van de Maas en die rivier vormt ook haar grens met de Nederlandse gemeente Eysden. Haar Vlaamse naam, die we zoeken, heeft 1 letter meer dan haar Franstalige naam.  Welke stad?

11.  

Welk Nederlands werkwoord stamt van het gebruik van Romeinse generaals, om na een nederlaag op het slagveld 1 op 10 eigen soldaten te geselen, niet te betalen en in uitzonderlijke gevallen zelfs te executeren.

12.  

Welke Belg is op dit moment minister van sport in Moldavië? Nu het feit dat we hem als Belg beschouwen is een beetje misleidend: in zijn leven is hij zo’n vier keer van nationaliteit veranderd.

13.  

Afsluiten doen we met een muziekfragmentje. Naam van de groep?

 

ANTWOORDEN

1.       

De 9 getallen bij elkaar opgeteld is 4 MILJARD 999 MILJOEN 999 DUIZEND 995

2.       

Een pion kan een andere pion EN PASSANT slaan

3.       

Het standbeeld van het manneke uit de Mane staat in DISKMUIDE

4.       

De titel van de film is A STREETCAR NAMED DESIRE

5.       

BOUDEWIJN BUCH is de schrijver

6.       

DE SPAANSE FURIE

7.       

De cake is natuurlijk de QUATRE QUARTS

8.       

Magazijnbeheerder en het computerspelletje: SOKOBAN

9.       

De steen van Rosetta ligt in het BRITISCH MUSEUM

10.  

De franstalige naam is VISE, maar we vroegen de Nederlandse en dat is WEZET

11.  

Het Nederlands werkwoord DECIMEREN

12.  

Minister van sport in Moldavië is Andrei TCHMIL

13.  

En U hoorde de CARDIGANS

 

Reeks 5 – FOTO COMBINATIE REEKS

 

In deze reeks testen we jullie fotografisch geheugen en vlaggen-kennis door ze te combineren. Op de bladen met afbeeldingen staan 10 voornamen genummerd van 1 tot en met 10.  Op datzelfde blad staan ook 12 ongenummerde foto’s. Voor tien van deze foto’s geldt dat ze horen bij één van die voornamen. Op het tweede blad staan dan weer 12 vlaggen; 10 ervan horen bij de nationaliteit van de 10 personen.

 

Wat moet U nu op uw antwoordblad noteren?

In kolom A schrijft U de familie-naam die hoort bij de voornaam en waarvan U de persoon op één van de twaalf foto’s herkent.

In kolom B schrijft U dan de letter van de vlag die bij de nationaliteit van de persoon hoort.

 

Wij denken dat deze reeks wel op zo’n 10 minuutjes op te lossen valt.

 

1.       AMALIA

2.       CARRY

3.       CLAUDIO

4.        CRISTINA

5.       GABRIEL

6.       HAZEL

7.        MOUSSA

8.       NADINE

9.       PERVEZ

10.     STEFAN

 

U herkende achtereenvolgens:

 

1

AMALIA

RODRIGUES

PORTUGAL (10)

2

CARRY

TEFSEN

NEDERLAND (7)

3

CLAUDIO

MONTEVERDI

ITALIE (6)

4

CRISTINA

KIRCHNER

ARGENTINIE (1)

5

GABRIEL

GARCIA MARQUEZ

COLUMBIA (3)

6

HAZEL

IRVINE

UK (4)

7

MOUSSA

DEMBELE

BELGIE (2)

8

NADINE

GORDIMER

ZUID-AFRIKA (8)

9

PERVEZ

MUSHARRAF

PAKISTAN (11)

10

STEFAN

EDBERG

ZWEDEN (12)

 

Reeks 6 – NIET VERSCHIETEN REEKS

 

Deze reeks hebben we getiteld “NIET VERSCHIETEN”.

 

VRAGENREEKS

1.      

We zoeken een Vlaamse reeks , voor het eerst in de winter van 2005/2006 uitgezonden bij VTM. Momenteel wordt de serie herhaald op zaterdag- en zondagmorgen. Makelaar Kronkel, gespeeld door Frank Focketyn, doet zijn best om een kasteel waarin spoken wonen, te verkopen.  Al vele jaren kunnen ze dit tegenhouden,  maar makelaar Kronkel is geen doetje. Hij blijft de energie vinden om nieuwe klanten aan te brengen. Verder zien we ook nog Door Van Boeckel als Witte Jos, Yann van den Branden als Ridder Woeste en Wanda Joosten als Philomena van Zurenborg. Hoe heet deze spokenserie op VTM?

2.      

Puntje puntje puntje, heeft op de markt twee koeien verkocht en is met een goedgevulde beurs op weg naar huis. Voor alle zekerheid heeft hij ook een geladen revolver gekocht. Dan wordt hij door een rover met een pistool overvallen. Jammerend vraagt hij de rover om hem een kogel door de hoed te schieten, dan kan zijn vrouw zien dat hij het geld niet heeft verbrast, maar dat hij echt beroofd is. De rover doet dit, en jaagt op verzoek vervolgens ook nog kogels door zijn jas en broek. Als de rover dan zegt dat hij eindelijk de beurs van zijn slachtoffer wil want dat zijn kogels ondertussen op zijn, trekt de slimmerik zijn eigen revolver en jaagt de rover op de vlucht.  Wat is de titel van het humoristische gedicht van Gezelle dat hier werd samengevat ?

3.      

We zoeken een muziekstijl.  Het is een opwindende, ritmische pianoblues, waarbij de linkerhand een zeer strak ritme speelt en de rechterhand allerlei bluesloopjes in verschillende maatvoering mag spelen. Die manier van spelen, kwam in die tijd ook via de ragtime in de belangstelling. Ze was erg populair in de jaren 30 en 40 van vorige eeuw maar ze bestaat al zeker sinds eind 19e eeuw. Welke muziekstijl zoeken we?

4.      

Hij lijkt een beetje op Samson die in een koolmijn heeft rondgesprongen, maar hij is het niet.  Geef de meer courante naam van het hondenras op de afbeelding dat ook wel Vlaamse koehond wordt genoemd.

5.      

Het is niet duidelijk of het woord dat we zoeken,  afkomstig is uit het Javaans dan wel uit het Filipijnse Tagalog.  Wel zeker is dat het via het Maleis van de Indonesische archipel in onze taal is doorgedrongen.  Het is de naam van een fijnmazig muskietennet dat vroeger uit katoen maar tegenwoordig uit lichtgewicht materialen zoals polyester is vervaardigd.  Welk woord zoeken we ?

6.      

“Het web van de suikerspin”, De pilletjes van opa Kakadoris” en “Het biezebos bedreigd”, zijn boeken van Marc de Bel die deel uitmaken van een reeks.  Ze gaan over speciale aardwezens die grasgroen geboren worden en evolueren via glimwormgroengeel naar boterbloemgeel voor de oudjes.  Ze hebben overal zwart stekeltjeshaar en houden vooral van een doordringende zweetvoetengeur.  Hoe heten deze wezens die echte smulpapen zijn ?

7.      

Audio tusssendoor: Begin jaren ’70: naam v/d zanger

8.      

Paters Kapucijnen besloten in 1644 een processie in te richten om oorlog en pest te weren. Ze inspireerden zich daarbij op een processie in Brugge die intussen is verdwenen.  Ze stichtten een vereniging, de Sodaliteit, die door de toenmalige bisschop in 1646 werd erkend. Sindsdien trekt de processie elke laatste zondag van juli om 15u30 door de Veurnese straten.  Hoe heet die processie?

9.      

Op de afbeelding ziet u de Dendrocalamus giganteus. Deze plant behoort tot een plantensoort die vooral in Azië vanwege zijn vele toepassingen een niet onaanzienlijke economische waarde heeft.  Tot welke plantensoort waartoe o.a. de groepen sasa, phyllostachys en fargesia behoren, behoort de plant op de afbeelding.

10.  

Micha Marah krijgt in 1971 nationale bekendheid dankzij Canzonissima. In dat programma wordt niet zij maar Nicole & Hugo met Goeiemorgen morgen uitverkoren om naar Dublin te gaan. Eén van de nummers die Micha bracht bereikte echter de hitparade en werd haar eerste hit.  Wat is de titel van dat nummer?

11.  

Welk merk van rum is te zien op het blad met afbeeldingen?

12.  

Het is een muzikale film uit 1964 van Jacques Demy.  De film kreeg 5 oscarnominaties.  Eén ervan was voor de componist van de filmmuziek, Michel Legrand.  Catherine Deneuve, speelt de rol van de 16 jarige Geneviève, die samen met haar moeder in een parapluwinkel woont in een Franse kuststad.  Geef de titel van die film.

13.  

Van welke groot Egyptisch tempelcomplex zie U op de afbeeldingen de ingang ? Het is een sfinxengalerij die vroeger dit complex met het tempelcomplex van Luxor verbond.  Wat is de naam van het complex aan de Nijl dat vooral aan Amon is gewijd?

 

ANTWOORDEN

1.      

De VTM-serie geeft de reeks mooi weer: BOOH!

2.      

Gezelle’s gedicht ging over BOERKE NAAS

3.      

En de muziekstijl de BOOGIE WOOGIE

4.      

De Vlaamse koehond kennen we beter als de BOUVIER

5.      

En KLAMBOE was (of is) een muskietennet

6.      

De wezentjes van Marc de Bel zijn natuurlijk de BOEBOEKS

7.      

U hoorde BOONE Daniël met Beautiful Sunday

8.      

In Brugge heb je de BOETEPROCESSIE

9.      

Dendrocalamus giganteus behoort tot de BAMBOE

10.  

Micha Marah had een hit met TAMBOERKE

11.  

Het merk van rum is MALIBU

12.  

De film uit 1964 is getiteld: LES PARAPLUIES DE CHERBOURG

13.  

Het gezochte tempelcomplex is – niet verschieten! - niet Aboe Simbel maar wel het COMPLEX VAN KARNAK.

 

Reeks 7 – FOTO TIP REEKS

 

Een reeks volgens het alomgekende FotoTip-procédé, met een kleine “twist”.

In sommige gevallen heb je voor 1 antwoord 2 foto’s nodig.

 

VRAGENREEKS

1.       

TV Jeugd-series in de jaren ’70, toen we nog niet overspoeld werden door Amerikaanse rommel. Eén van die series uit de oude doos draaide om de vrienden Wilbur en Aristides. Speurneuzen in spé, want tijdens één van hun boswandelingen hebben ze blijkbaar een bewusteloze man op de gevoelige plaat vastgelegd. Na dertien spannende afleveringen was het mysterie rond “De Mislukte Foto” eindelijk opgelost. Reikhalzend keken we toen uit naar het vervolg: “Kunst & Vliegwerk”. Wat is de titel van die Nederlandse TV-reeks die miljoenen kijkertjes aan de buis kluisterden? Op uw blad met afbeeldingen ziet U een tamelijk vergeelde foto van de twee jongelingen die Wilbur en Aristides speelden.

2.       

In Het Parfum van Patrick Süskind trekt Grenouille weg uit Parijs om in het zuiden de titel van het boek te ontwikkelen.  In welke Zuid-Franse stad, bekend om zijn parfumindustrie kent het verhaal zijn hoogtepunt?

3.       

Een korte geschiedenisvraag voor de liefhebbers van lijstjes.  Deze Romeinse keizer was in 14 na Christus de opvolger van keizer Augustus en diens adoptiezoon. Sommigen beweren dat de commandant van de keizerlijke lijfwacht met een kussen zijn heengaan bespoedigde om het wachten van zijn opvolger Caligula wat in te korten. Anderen geloven in een natuurlijke dood in 37 na Christus.  Welke keizer ?

4.       

In een game-wereld waar het omver knallen van monsters en tegenstanders schering en inslag was (en nog steeds is), was dit point-en-click spel een ware verademing: geen vijanden, geen fysiek geweld, geen dreiging tot sterven en zelfs geen tijdslimiet. De makers van dit spel lieten zich inspireren door Jules Vernes “The Mysterious Island” maar vooral door Adolfo Casares’ “The Invention of Morel”. Dit laatste boek typeert het spel in zijn geheel: een anonieme reiziger in een surrealistische wereld gecreëerd door een briljant wetenschapper. Het was tot voor The Sims het best verkopende cd-rom computerspel. Ondertussen zijn er ook al een reeks vervolgen uitgebracht: Riven, Exile, Revelation en onlangs Uru. Naam van het oorspronkelijke spel?

5.       

Wat is de hoofdstad van het eilandje Gozo? Het deelt zijn naam met een gebied op Antarctica, een meer in Afrika en een deelstaat van Australië. Het is ook de hoofdstad van een Canadese provincie. Ook op de grens tussen Zambia en Zimbabwe komen we die naam tegen. Welke?

6.       

Dat Eric Clapton en George Harrison de allerbeste vrienden waren, mag blijken uit hun decennialange samenwerking en het 'Concert for George' dat Clapton organiseerde in the Royal Albert Hall ter nagedachtenis aan Harrison. Deze innige vriendschap mag velen verbazen gezien de liefde die beide heren lang voor dezelfde vrouw koesterden. Clapton snoepte zelfs de toenmalige echtgenote van Harrison af. Gelukkig voor Eric keek George in die periode al heel spiritueel tegen het leven aan en gaf hij zijn zegen. Welk voormalig topmodel was voor beide heren de bron van inspiratie voor enkele prachtige songs. Voor haar schreef Harrison 'Something' (Beatles) en Clapton schreef 'Layla' (Derek & The Dominos) en 'Wonderful tonight'. Wie zoeken we?

7.       

De bijbel citeren om een economisch verschijnsel te verklaren, dat kan alleen maar van een CD&V’er komen. Voormalig senator Herman Deleeck toonde aan dat bepaalde sociale maatregelen die erop gericht zijn om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen die kloof eerder vergrootten. In het geval van de studiebeurs was dat opvallend: aangezien kinderen van laaggeschoolde ouders sowieso weinig nog aan een opleiding na het middelbaar beginnen, of ze nu recht hebben op een studiebeurs of niet, komt deze maatregel vooral ten goede aan de middenklasse. Zo zijn er voorbeelden genoeg. Ook bij quizzers heb je dit effect: ingenieuze verbanden tussen de antwoorden gaan eerder geoefende quizzers helpen dan de gelegenheidsploegen. Welke naam heeft Deleeck aan dit verschijnsel gegeven, als je weet dat hij het vergeleek met volgend bijbel-citaat: "Want aan degene die heeft, zal gegeven worden, en wel overvloedig. Maar aan degene die niet heeft, zal zelfs nog ontnomen worden wat hij heeft."

8.       

Welke acteur was te zien in volgende films:

•          Demolition Man

•          Waterworld

•          Dead man walking

•          Bye Bye Love

•          Mars Attacks

•          The Fan

•          The Cable Guy

•          The Jackal

•          I Still know what you did last summer

•          Enemy of the State

•          School of Rock

•          King Kong

•          Kung Fu Panda

Ook in de muziekwereld is hij niet zo onbekend, samen met Kyle Gass vormt hij het satirisch rock duo “Tenacious D”

9.       

Het tijdperk Henin en Clijsters is definitief voorbij en de opvolging is nog niet echt verzekerd. Maar we moeten niet klagen, want de Britten wachten ook al een hele tijd op een Grand Slam overwinning. Bij de heren al sinds de jaren ’30: Fred Perry haalde 8 titels. Bij de dames haalde eind jaren ’60 tot midden jaren ’70 Virginia Wade drie titels. Enkel Roland Garros kon ze niet op haar palmares schrijven. Maar in diezelfde periode, 1976 om precies te zijn, was er een andere Britse die wel won op het gravel van Parijs. Wat is de naam van die sympathieke Britse die we nu nog geregeld kunnen zien op de BBC tijdens de tennisuitzendingen of als presentatrice van “Question of sport”

10.  

Je moet maar de pech hebben dat je man - die tegelijkertijd je broer is - omgebracht wordt en dat het lijk in stukken wordt gehakt om daarna over het hele land verspreid te worden. Je zoekt de stukken bij elkaar, maar één bepaald onderdeel krijg je niet te pakken: de penis. Je fabriceert er dan eentje uit klei en omdat je wat kunt toveren raak je toch zwanger. Opzet geslaagd want je zoon wreekt zijn vader door diens moordenaar te doden. Wie doodde Osiris en wordt vervolgens zelf gedood door diens zoon Horus?

11.  

Een Suske & Wiske album met als thema de Holocaust? Dat was toch wat Marc Verhaegen in gedachte had, maar op een vrij definitief njet stuitte. Of deze njet de oorzaak van Marc’s vertrek bij Studio Vandersteen was laten we buiten beschouwing. Marc treurde niet lang, want hij startte dan maar met een eigen reeks, waar het Holocaust-verhaal het onderwerp werd van het eerste album getiteld “Rebecca R”.  Wat zijn de (voor-)namen van de twee hoofdpersonagens, tevens de titel van deze nieuwe stripreeks, waarvan eind vorig jaar het derde album uitkwam?

12.  

Een sluitwoord of een wachtwoord is het laatste woord van een passage waarop een acteur wacht om in te vallen. Naast sluitwoord of wachtwoord is er nog een term die dit aanduidt, een woord dat ook nog gebruikt wordt om een ganse passage in een toneelstuk die door één acteur achter elkaar gesproken wordt. Welke term?

13.  

En wie hoort U hier zijn geliefde Louise bezingen? (extra info: Canadese singer/songwriter/producer)

 

 

ANTWOORDEN

1.       

De TV-Serie uit de jaren stilletjes: Q&Q. Foto’s van Desnmond Llewellyn – Q uit James Bond - en John De Lancie – Q entity uit Start Trek TNG

2.       

Het parfum van Suskind speelt zich af in GRASSE (bijhorende foto: grasveld

3.       

Die andere Star Trekker William Shatner diende als tip voor de Romeinse keizer: TIBERIUS (de T uit James T Kirk)

4.       

Het computerspel MYST (foto: mensen in de mist)

5.       

Niet Posh, niet Beckham noch Adams, maar wel VICTORIA

6.       

De muze van Clapton & Harrison: BOYD (foto van één van de hobbits: Billy Boyd)

7.       

Geen onbekende voor de link-quizzers: Lothar MATTHEUS voor het MATTHEUS-effect

8.       

De acteur JACK BLACK, of BLACK JACK zoals U wil

9.       

Question of sport presentatrice en oud-Roland Garros winnares Sue BARKER (foto-tip: boeken van Clive Barker)

10.  

Bompa Pfaff zaliger, oftewel SETH

11.  

Senne Rouffaer & Sanne voor de stripreeks SENNE & SANNE

12.  

Een toneelterm en de schrijver: CLAUS

13.  

En die andere schrijver voor het muziekfragment: LANOIS Daniël

 

Reeks 8

 

Een reeksje met een of ander verborgen verband

 

VRAGENREEKS

1.       

Varia: Welk getal verbindt al deze gegevens:

·          Het aantal letters in het hebreeuwse alfabet

·          Het aantal majeure Arcana-kaarten in een Tarot-kaartspel

·          Het atoomnummer van Titanium

·          En volgens schrijver Joseph Heller is het ook het nummer van een artikel waaronder je – hoe je het ook draait of keert - onmogelijk onderuit kan.

Welk getal zoeken we?

2.       

Sport: Als er nog zekerheden zijn in deze voetbalwereld, dan zijn ze volgens ons te vinden in Westerlo. De trainer wordt er (bijna) nooit ontslagen, er is (ook bijna) altijd wel een topspits die aan de lopende band scoort en op de linkerflank loopt er nog een dertigplusser over en weer.  Na het vertrek van Chris Janssens kreeg deze linkerflankspeler de aanvoerdersband. Toch een beetje erkenning voor het feit dat hij sinds 2000 voor deze sympatieke Kempense ploeg speelt. Wie is deze speler met rugnummer 18 en die in zijn Westelse periode nog niet al te veel wedstrijden gemist heeft?

3.       

TV: Normaal gesproken moet een vraag over FC De Kampioenen een weggevertje zijn, maar aangezien de afleveringen op zaterdag uitgezonden worden en de modale quizzer dan in een of ander zaaltje zit, kan dat nog wel eens tegenvallen. Toch wagen we het erop: wat is de naam van het personage gespeeld door Ann Tuts in de serie. Om het toch nog wat eenvoudig te houden volstaat de voornaam.

 

4.       

Het diertje op de afbeelding, ondertussen al flink bezig een gaviaalreputatie te verwerven, is de Glis glis of Myoxus glis en kennen we ook als de relmuis.  We kennen het beestje nog onder een andere naam die verwijst naar de bezigheid waar het de meeste tijd aan besteedt.  Welke andere naam?

5.       

We zoeken de naam van een rivier in Midden Europa.  Ze ontspringt in Tsjechië en stroomt vervolgens over een afstand van 866 km (waarvan 745 km door Polen), noordwaarts richting de Oostzee.  Welke rivier vormt trouwens ook over een hele afstand de grens tussen het huidige Duitsland en Polen?

6.       

Van alle feesten van onze voorouders was het Joelfeest veruit het meest betekenisvolle: men wist dat de Zon de duistere dagen uiteindelijk zal overwinnen. Bij vele Germaanse stammen, o. a. de Anglo-Saksen, begon de Joeltijd bij zonsondergang tijdens Midwinter, zo rond 24 december. Ze duurde zo’n twaalf gewijde dagen en nachten (gekend als Weihnachten). Daarop volgde de dertiende dag als afsluiter op deze Midwintertijd. Deze laatste dag, dertiendag dus, vieren we nog steeds – hoewel je dit niet meer echt vieren kan noemen - maar onder een andere naam. Welke?

7.       

Film: Arno (de enige echte) wurmt zich tijdens de eerste vijf minuten van deze film uit 2006 in onvervalste zombiestijl uit een lijkzak en gaat maar meteen de bewaker te lijf. Geen herseneter helaas, gewoon te veel gezopen en dood verklaard – ‘t zal hem wel vaker overkomen denken we. Arno vertolkt de rol van Peter De Wit, een man waarover we helemaal niets weten, behalve dan dat hij in het lijkenhuisje de portefeuille en voor het gemak ook de identiteit van ene Lars Erickson overneemt. Voilà, dat is het concept van deze Belgische film.  Wat is de titel van de film waarin Arno er geen punt van maakte om zijn gemiddelde maandagmorgen ook in de film na te spelen?

8.       

Iedereen heeft wel eens gelezen over fascinerende archeologische ontdekkingen. Er vindt een opgraving plaats, allerlei interessante objecten worden opgegraven, waarna een archeoloog triomfantelijk vertelt dat een botje ongeveer 5000 jaar oud is. Maar hoe weet die man dat? Soms zijn er historische aanwijzingen zoals een bepaalde bouwstijl van een grafmonument, of een inscriptie in steen of ander materiaal. Maar als dat alles niet voldoende overtuigend is, is er gelukkig nog de natuurkunde. Die biedt ons namelijk methodes gebaseerd op het radioactieve verval van elementen. De methode blijkt betrouwbaar te zijn voor objecten tot ongeveer zestig-duizend jaar (hoe weten ze dat?). De techniek werd in 1949 ontdekt door Willard Frank Libby en zijn collega's van de Universiteit van Chicago, elf jaar later kregen ze hiervoor de Nobelprijs Scheikunde. Welke (specifieke) dateringsmethode?

9.       

Dat de vlag van de Joeneited Steets of Amerika tegenwoordig 50 sterren bevat naast de 13 strepen is algemeen geweten. Dat de sterren het aantal staten vertegenwoordigd is ook gemeengoed veronderstellen we. Maar wie weet hoeveel strepen de vlag telde in de 23 jaar, tussen 1795 & 1818, toen Kentucky en Vermont de dertien kolonies vervoegde? Vanaf 1818, toen Indiana, Louisiana, Mississippi, Ohio, Tennessee de hoop kwamen vergroten werd het aantal strepen teruggebracht tot 13?

10.  

Welke methode gebruikt men in de lagere school (en misschien verderop ook nog) om na te gaan of een bepaalde optelling, aftrekking, deling of vermenigvuldiging juist was. Men past een moduloberekening toe op de getallen om die dan te reduceren tot een cijfer. De berekening werd dan op die gereduceerde cijfers toegepast. Als het resultaat niet klopte was men zeker dat de oorspronkelijke bewerking ook fout was. Dus echt waterdicht was deze methode niet, maar ze voldeed toch.  Naam van deze methode?

11.  

Jan Douwe Kroeske, een sympathieke dubbele meter uit Nederland, werd in de jaren ‘80 heel bekend met een radio-programma waar artiesten een kort live-optreden ten beste gaven, een ideetje dat Jan opdeed bij de “Peel Sessions” van John Peel zaliger. Die optredens waren in de meeste gevallen akoestische sets, unplugged dus. Om al dat materiaal niet verloren te laten gaan, werden die optredens gebundeld in CD’s. Op die 20 jaar tijd werden zo’n 10 compilatie-cd’s uitgebracht door het productie-huis van Jan. Naam van dat productie-huis dat hetzelfde is als de benaming voor die live-optredens?

12.  

En wat is de naam van de groep die in 1999 een wereldhit had met dit dansnummertje? (of irritant deuntje)

13.  

En wie is de zangeres die een beetje de rode draad van deze ronde verklapt?

 

ANTWOORDEN

1.       

22 letters in het hebreeuwse alfabet, atoomnummer 22 & Catch 22: 22 dus

2.       

Bij Westerlo speelt nog altijd (?) Jefke DELEN

3.       

An Tuts is de truttige DOORTJE

4.       

De relmuis slaapt zo’n zeven maanden per jaar: een ZEVENSLAPER dus

5.       

De rivier in Duitsland is de ODER

6.       

Dertien dagen na Kerstmis viert men DRIEKONINGEN

7.       

De film met Arno in de hoofdrol: KOMMA

8.       

Dateringsmethode op basis van KOOLSTOF-14 / CARBON-14 / C-14

9.       

De vlag van de States telde ooit 15 strepen

10.  

U herinnert zich nog zeker de NEGENPROEF

11.  

En Jan Douwe Kroeske deed het tijdens TWEE METER SESSIES

12.  

En de Italiaanse danse-act EIFFEL 65 met Blue

13.  

En Kate BUSH zong over het getal pi

Voor alle duidelijkheid: d’r zat een link in deze ronde: 22 DELEN DOOR 7 ODER (of) 3 KOMMA 14 15 9 2 65.  Het getal PI – of toch een benadering – dus.

 

Reeks 9 – TRIO REEKS

 

VRAGENLIJST

 

1.  Europese Klassiekers

Drie muziekfragmentjes uit het klassieke genre. We vragen telkens de componist.

A.       

Hungarian Dance

B.       

Capriccio Italien

C.       

Finlandia

 

2.  18m29 in literatuur en film

A.       

Wat Ulysses is voor het Engels, zou dit boek van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar voor het Spaanse proza betekenen: Rayuela is de titel, een experimenteel waagstuk van zo’n 155 hoofdstukken, waarbij de volgorde niet eens vastligt. De Nederlandse titel verwijst naar het op de kopie beschreven kinderspelletje. Welk spelletje of wat betekent rayuela in het Nederlands?
OPMERKING: fragmentje als “afbeelding”???

X speel je met een steentje dat je met de neus van je schoen vooruit moet schoppen. Benodigdheden: een trottoir, een steentje, een schoen en een mooie krijttekening, liefst in kleur. Bovenin bevindt zich de Hemel, onderaan de Aarde, het is erg moeilijk om het steentje in de Hemel te krijgen, je mikt bijna altijd verkeerd en dan rolt het steentje buiten de tekening. Toch verkrijg je op den duur de nodige behendigheid om over de verschillende hokjes heen te springen en op een dag leer je van de Aarde los te komen en het steentje vlak voor of zelfs in de Hemel te krijgen, de ellende is dat juist op dat moment, als haast nog niemand geleerd heeft het steentje tot vlak voor de Hemel te krijgen, je kindertijd ineens voorbij is en je in de romanwereld terechtkomt, in de hevige angst voor niets, in het speculeren over een andere Hemel die je ook weer moet leren bereiken. En omdat je kindertijd voorbij is vergeet je dat je om in de Hemel te komen een steentje en de neus van een schoen nodig hebt

B.       

Onder welke (bij-)naam werd Aragorn, zoon van Arathorn, aan Frodo voorgesteld in de herberg “De Steigerende Pony”? De Nederlandse naam past in het triootje, maar we keuren de Engelse naam ook goed.

C.       

Deze film van de Vlaamse regisseur Jean-Pierre De Decker uit 1985 zou hoofdzakelijk over de bewoners van het bejaardentehuis Sempa Vivax gaan. In het omgebouwde kasteel is luxe troef en doet men er alles aan om de bejaarden het zo goed mogelijk naar de zin te maken en hun bizarre wensen te vervullen. Maar het gaat het merendeel van de tijd over de platvoerse avontuurtjes van de eigenaar Axel: die gaat van bil met alles wat los en vast zit en bedriegt zijn vrouw waar ze bij staat. Zijn onnoemelijk dikke vrouw overigens waar hij, naar eigen zeggen, alles voor over had om haar zo dik te laten worden. Titel van deze Vlaamsche Film?

 

3.  NIET TERLOOPS

A.       

Het NAVO-spelalfabet werd ontwikkeld om zo foutloos mogelijk berichten te kunnen spellen. Elke letter wordt dan aangeduid door een kort woord dat duidelijk verstaanbaar moet zijn in de meest gangbare talen. Welk woord dient om de letter E aan te geven?

B.       

We zoeken de naam van de mythologische figuur.  Hij moest Io, het liefje van Zeus bewaken.  Die was door Zeus’ vrouw Hera in een koe veranderd.  Zelfs als de 100-ogige reus sliep, bleven er nog ogen open.  Na zijn dood werd hij veranderd in een pauw, ook daar vielen zijn ogen op, namelijk op de staart.  Naam van deze reus, die altijd waakzaam moest zijn?

C.       

Vanwege het vroegtijdige vertrek van Sigrid Spruyt op de nieuwsredactie werd de vuurdoop van schone jongen Freek Braeckman (afbeelding) met enkele maanden vervroegd.  Wist U echter dat deze jongeman ook nog uitblonk in sport: met zo’n 25 Belgische titels op zak en een 32ste plaats op de wereldranking als hoogste notering was hij niet de minste in zijn sport. Welke sport was dat?

S

4.  JACOB

A.       

Schrijvers in de Middeleeuwen deden hun ding veelal in opdracht van hoge edelen: op die manier werd hen de tijd en de middelen gegeven om te kunnen schrijven.  De schrijver die we zoeken was één van de productiefste schrijvers uit de dertiende (13e) eeuw en gold als “Vader der Dietse dichteren algader”. Hij was naar het schijnt de eerste die over geografie, biologie en geschiedenis schreef in de gewone volkstaal. Ook de hele bijbel vertaalde hij naar het Diets, en dan nog in rijmvorm ook. In 1996 won Frits van Oostrom de AKO literatuurprijs met een boek over deze voormalige koster uit het Zuid-Hollands eilandje Voorne. Op de blad met afbeeldingen ziet U een standbeeld van hem dat in Damme te bezien valt, de plaats waar hij overleed. Wie was deze flamingant avant-la-lettre?

B.       

De duur van de regeringsformatie van de deze maand gevallen Leterme 1 was met 194 dagen dan wel een Belgisch record, onze Noorderburen echter deden ooit beter. Bij de verkiezingen van 1977 duurde het zo’n 208 dagen vooraleer de toenmalige uittredende minister-president de handdoek gooide en Dries Van Agt zijn kans greep. De verzuurde relatie tussen Van Agt en zijn partijgenoot beterde hierdoor zeker niet. Welke De doctorandus uit Buitenveldert was begin jaren ’70 minister-president van Nederland en had tijdens zijn kabinet te maken met de Molukse treinkapingen, de Lockheed-affaire, de onafhankelijkheid van Suriname en de olieboycotten ?  Hij overleed in 1987.

C.       

Geboren als Jean-Marie Patrick Bourdeau debuteerde deze Franse acteur op vier-jarige leeftijd als Patrick Maurin, de naam van zijn moeder, een naam die zijn broers en zus ook als pseudoniem gebruikten. Toen bleek dat hij eigenlijk “maar” een halfbroer was (andere vader) nam hij afstand van zijn familie en nam de naam aan van zijn grootmoeder aan. Onder die naam werd hij bekend. Vooral omwille van zijn relatie met Miou-Miou en rollen in films zoals “Les Valseuses” (met diezelfde Miou-Miou), “Catherine et compagnie” (met Jane Birkin), “Préparez vos mouchoirs”,  “Beau-père” en “Hotel des Amériques”. Op 16 juli 1982 pleegde hij zelfmoord. Onder welk pseudoniem is Jean-Marie Patrick Bourdeau bekend geworden?

S

5.  ONDER DE LAT

A.       

Iedereen kent wel het gezelschapspel Cluedo. Doel van dit spel komt neer op het oplossen van de vragen "Wie? Waar? En met Wat?". Als tijdens een spelletje blijkt dat volgende acht kaarten met de kamers, in de handen van de spelers zijn : Keuken, Eetkamer, Hall, Balzaal, Serre, Biljartkamer, Studeerkamer & Bibliotheek, waar werd Dokter Zwart dan vermoord?

B.       

Een man van twaalf stielen en dertien ongelukken? Deze fransman, geboren in Parijs in 1736, was voorbestemd om schilder te worden, maar hij wou liever schrijver worden. Tot de wetenschapsmicrobe hem te pakken kreeg. Astronomie lag hem wel want in 1759 (her-)berekende hij de baan van de komeet Halley. Over het mysterieuze werelddeel Atlantis wist hij dan weer te vertellen dat het in de buurt van Spitsbergen te vinden was. De Franse revolutie gooide echter roet in zijn wetenschappelijke loopbaan. Tijd voor de overstap naar de politiek: want na de val van de Bastille werd hij zowaar de eerste burgemeester van Parijs.  Tot hij een radicale betoging met geweld uiteen liet jagen.  Hij verloor zijn populariteit en werd uiteindelijk geguillotineerd. Wie was deze kerel die vereeuwigd werd met een krater op de maan?

C.       

Deze in Antwerpen in 1899 geboren architect studeerde aan het Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw te Antwerpen, waar hij later leraar en directeur werd. In 1950 volgde hij Herman Teirlinck op als directeur van het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Visuele Kunsten te Brussel. Hij raakte bevriend met Le Corbusier en tekende voor onder meer de Casino’s van Knokke-Zoute en Chaudfontaine, het Kursaal van Oostende en het Conservatorium en de Singel in Antwerpen. In 1990 overleed hij. Zijn naam?

S

6.  SAINT JARDIN

Onder het mom van houd de vragen kort : op Uw afbeeldingenblad ziet U drie plantjes. Wij vragen U simpelweg hun Nederlandstalige namen.

A.       

Cardamine pratensis

B.       

Sedum telephium, syn. Hylotelephium telephium, Sedum purpurascens en Sedum purpureum

C.       

Euphorbia milii

 

7.  EVIRDREVO

A.    

Kunst. U ziet op uw afbeeldingenblad het schilderij "The fighting Temeraire". Het is een werk uit 1838 dat in 2006 werd verkozen tot het belangrijkste kunstwerk uit de Britse kunstgeschiedenis. Wie was de schilder van dat werk?

B.    

Transport. De volgende vraag is er één voor échte mannen, letterlijk dan.  Die rijden niet naar hun werk met een bommafiets of een jeannette mobilette. Neen, échte mannen rijden het liefst rond met een truck! En dan nog het liefst met één van de mastodonten van deze Duitse vrachtwagenbouwer die in 2007 trouwens Parijs Dakar won bij de vrachtwagens. Welk merk met hoofdzetel in München levert genoeg PK's

voor échte Mannen ?

C.    

Film.  We zoeken een gemeenschappelijke familienaam van verschillende acteurs, die op hun familienaam na, voor de rest - voor zover wij weten - geen ander verband hebben dan die familienaam.

- John, is een Brits acteur die u misschien aan het werk zag als Madril in Lord of the Rings

- Catherine is een Amerikaanse actrice die ooit gestalte gaf aan de voluptueuse Daisy Duke in de Dukes of Hazard

- Barbara was ooit Anya Amasove alias Agent Triple X in de Bond-film The spy who loved me

Welke familienaam verbindt hen allemaal?

S

8.  BIEN ENTENDU

A.       

Dit kledingstuk heeft dankzij fans als voetballer David Beckham en Bond-acteur Daniel Craig zijn plaats in de kleerkast van hippe mannen weer opgeëist. Een goede zaak, want driekwart van de Britse vrouwen zou naar het schijnt die gebreide gilet sexy vinden. Vrouwen die hun mannelijke wederhelft er eindelijk van konden overtuigen dat het ding er hopeloos ouderwets uitziet, zijn eraan voor de moeite. Want sinds David Beckham, Jude Law en Daniel Craig met het vestje gezien zijn, is het officieel weer in de mode. Een echte ouderwetse is gebreid en heeft knoopjes vooraan. Heel populair bij vrouwen, maar ook veel rocksterren zijn er gek op. Bij onder andere The Kooks en Artic Monkeys past het kledingsstuk perfect in het plaatje. Welke kledingstuk is weer hip tegenwoordig?

B.       

Deze streek tussen de vier steden Aken, Keulen, Koblenz en Trier, is een rariteitenkabinet van bezienswaardige scheppingssequenties: gevormd door het vulkanisme van de nieuwe aardgeschiedenis. Toen de immense krachten van de aardkern zich ooit naar boven persten, perforeerden zij de aardkorst met een dicht netwerk van maren (kratermeren), de zogenaamde “blauwe ogen”. Ook cultureel heeft het glooiende hoogland een en ander te bieden. Kostbare mozaïeken in een Romeinse villa bij Otrang herinneren aan de Romeinse tijd. Kloosters in Echternach en Prüm getuigen van religieuze, wetensschappelijke en economische impulsen. Naam van deze streek ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn, in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts?

C.       

X (1734-1820) is net zoals bijvoorbeeld Davy Crockett geen fictief personage, maar een historische figuur. In 1717 verliet zijn grootvader Engeland en zijn vader vestigde zich later ergens in Pennsylvania als smid en veehouder. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich tot iemand die zijn mannetje kon staan in  wildernis. Op zijn twaalfde kreeg hij zijn eerste geweer, wat het begin werd van een carrière als spoorzoeker en jager. In 1775 maakt hij naam als gids voor een karavaan pioniers. Ondanks de tegenstand van de Indianen, voor wie Kentucky hun jachtgebied vormde, slaagde hij erin een route te vrijwaren. Tegen het einde van de 18e eeuw waren er al meer dan 200.000 mensen langs die route richting Kentucky getrokken. Wie was deze pionier, wiens leven diverse malen verfilmd werd?

S

9.  +372 +371 +370

A.       

In 1994 lieten meer dan 852 mensen het leven in de Oostzee, waar een veerboot door een storm en mechanische gebreken ten onder ging. Dit omdat de laadklep door de golven was weggeslagen. De ramp gebeurde op de eerste dag van een tiendaagse oefening van de NAVO-marine in het Skagerrak en de Noorse Zee. Die oefening ging om zoek- en reddingsoperaties in wateren. Volgens sommigen deed de NAVO echter niets om echte mensenlevens te redden. Erger nog: naar het schijnt blokkeerde de NAVO een aantal verbindingskanalen zodat het SOS-signaal niet werd opgepikt. Wat was de naam van deze veerboot, die later ook nog bezongen werd door Marillion?

B.       

In het tennis duidt deze term aan dat de bal bij de opslag de netrand heeft geraakt, maar toch in het juiste vak terechtkomt. De speler mag dan opnieuw de bal serveren. Bij badminton wordt deze term gebruikt wanneer zich een onvoorziene situatie voordoet – een shuttle van een ander spel dat op het terrein terechtkomt, of de tegenstrever nog niet klaar stond om de service te ontvangen. Bij tafeltennis zijn er ook een aantal spel-situaties waar deze term wordt gebruikt. In alle drie de sporten komt het er gewoon op de neer dat de rally wordt stopgezet en het punt opnieuw wordt gespeeld. Welke term?

C.       

Leen Huizer heeft een flinke carrière achter de rug. De man met de donker bruine stem, klinkt als de Nederlandse Frank Sinatra. Vele zullen zijn songs kennen en ongemerkt meezingen. Hij brak door in 1975 toen hij door Willem Duys werd aangekondigd als de zingende kraanmachinist uit Rotterdam. Een glasheldere leugen bleek achteraf, want hij was een onderhoudsmonteur! Met zijn versie van “You’ll never walk alone” en met “Mijn Feyenoord” gaf hij aan een groot Feyenoord-supporter te zijn. Wie al eens een wedstrijd in De Kuip heeft meegemaakt zal deze kerel zeker door de boxen hebben horen schallen. Onder welke artiestennaam kennen we Leen Huizer?

 

10.                     AUDIO ZOO

Drie audio-fragmentjes onder de noemer “Audio Zoo”, wat recent werk en wat minder recent werk

A.       

Voor het eerste fragment vragen we de naam van de groep

B.       

Ook voor het tweede fragment vragen we de groep

C.       

Voor het laatste fragment vragen we twee namen in de trant van X featuring Y

 

ANTWOORDEN

1.  Europese Klassiekers

A.       

Fragmentje één was Hungarian Dance van BRAHMS

B.       

TSJAIKOVSKI op twee met Capriccio Italien

C.       

En tenslotte om het trio Europese landen vol te maken Finlandia van SIBELIUS

 

2.  18m29 in literatuur en film

A.       

Het spelletje is HINKELEN

B.       

En Frodo leert de toekomstige koning als STAPPER (of STRIDER) kennen

C.       

En tenslotte de Vlaamse film SPRINGEN

Dan kreeg je HINK-STAP-SPRINGEN, en het wereld-record staat op 18 meter 29 centimeter

t ht helaas het merendeel van de tijd over de platvoerse avontuurtjes van de eigenaar A

3.  NIET TERLOOPS

A.       

We gaan niet heel het NAVO-alfabet afraffelen, maar voor de E koos men ECHO

B.       

De waakzame reus met 100 ogen: ARGUS

C.       

En om het triootje TV-programma’s van Jan Van Rompaey te vervolledigen: Freek Braeckman blonk uit in SCHERMEN

pringen van regisseur ejaardentehuis  over de platvoerse avontuurtjes van de eigenaar A

4.  JACOB

A.       

De Dietse schrijver van weleer: VAN MAERLANT Jacob

B.       

Hij werd wel eens vergeleken met die Jacob uit de fabeltjeskrant: Joop DEN UIJL

C.       

En tenslotte de enige echte in dit rijtje: DEWAERE, Patrick met de voornaam

 

5.  ONDER DE LAT

A.       

Dit keer doelmannen uit onze nationale voetbal-competitie. Met als eerste ZITKA, want de ontbrekende kamer was de ZITKAMER

B.       

Dan de krater op de maan: BAILLY

C.       

En tenslotte de architect Leon STIJNEN

 

6.  SAINT JARDIN

Drie plantjes met een kerkelijke inslag; gaf achtereenvolgens

A.       

De PINKSTERBLOEM

B.       

De HEMELSLEUTEL op B

C.       

En op C de CHRISTUSDOORN

 

7.  EVIRDREVO

A.       

Het schilderij is van TURNER

B.       

Voor de echte mannen, vrachtwagens van het merk MANN

C.       

En de gemeenschappelijk naam van al acteurs/atrices: BACH

En lees je dat van achter naar voren: you ain’t seen nothing yet: BACH MAN TURNER OVERDRIVE

tehuis Sempa Vivax, maar gaat xel Woestewey.

8.  BIEN ENTENDU

Antwoorden die U al eens moest geven deze avond: antwoorden op de audiofragmentjes

A.       

In Beckhams kleerkast: de CARDIGAN

B.       

In Duitsland zochten we de EIFEL-streek

C.       

En de pionier Daniël BOONE

 

9.  +370 +371 +372

A.       

De overzetboot was de ESTONIA

B.       

In het tennis, badminton & tafeltennis had je de LET

C.       

En om het triootje Baltische staten compleet te maken onze Nederlander met de grote bril: LEE TOWERS

De getallen zijn de internationale telefoonnummers van de Baltische landen

 

10.                     AUDIO ZOO

Drie moderne(re) fragmentjes uit de fauna-stal met achtereenvolgens

A.       

Voor de iets ouderen onder ons nog redelijk modern: RED ZEBRA

B.       

Van een tijdje terug: EELS

C.       

Van nu: KAT DELUNA ft ELEPHANT MAN